Kas yra akcija?

Nesvarbu, kokią investavimo strategiją nuspręsite pasirinkti, vienas dalykas yra tikras - jums būtina suprasti, kas yra akcija. Šiame straipsnyje nagrinėsime akcijų esmę ir jų potencialią naudą jūsų finansinei gerovei. Nuo Lietuvos iki JAV rinkų, mes apžvelgsime, kaip šis paprastas, bet galingas finansinis instrumentas gali tapti jūsų investicinio portfelio kertiniu akmeniu. Pasiruoškite atrasti, kaip maži "įmonių gabaliukai" gali atverti dideles galimybes jūsų finansinei ateičiai.

Kas yra akcija?

Akcija - tai ne šiaip popierėlis, o tam tikra bendrovės kapitalo dalis. Kai jūs perkate akciją, jūs tampate tos įmonės dalininku. Įsivaizduokite, kad įmonė yra didelis tortas, o akcija - mažas to torto gabaliukas. Arba dar paprasčiau - nusipirk Apple kompanijos akciją ir atėjęs į ideal parduotuvę pareikš, kad esi Apple akcininkas(ė). Ir tai bus visiškai tiesa.

Ką turite žinoti apie akcijas:

  1. Nuosavybės dalis: Jei įmonė turi 1000 akcijų ir jūs turite 10 iš jų, jums priklauso 1% įmonės. Dažniausiai įmonės turi daugiau nei 1000 akcijų ir turėti 1% visų akcijų nepavyks.
  2. Balsavimo teisė: Akcininkai turi teisę balsuoti svarbiais įmonės klausimais, pavyzdžiui, renkant direktorių valdybą arba dalinantis pelną.
  3. Dividendai: Kai kurios įmonės moka dividendus - tai dalis pelno, kurį įmonė paskirsto akcininkams. Pvz Coca Cola jau daug metų moką dividendus. Dividendai mokami tada kai įmonė neturi galimybių kur geriau panaudoti pinigus. Technologijų kompanijos dažniausiai tuos pinigus įdarbina į naujas technologijas arba pirkdami kompanijas, jog galėtų pasiimti tam tikrą liūto dalį rinkos. Tačiau yra kompanijų, kurios turi tiek daug pinigų, jog gali sau leisti investuoti į technologijas (pirkti naujas įmones) ir taip pat išmokėti dividendus (pvz NVIDIA įmonė).
  4. Vertės kitimas: Akcijų kaina gali kilti arba kristi, priklausomai nuo įvairių veiksnių. Kartais tam tikros įmonės auga iš metų į metus, bet net ir jos turi sunkių momentų. 2008 metais buvo finansų krizė ir ji su savimi pasiėmė kompanijas, kurios ilgą laiką demostravo puikius rezultatus. Išvada paprasta - net ir geriausioms kompanijoms "įvyksta" gyvenimas ir jos stipriai nukrenta.
  5. Jeigu įmonės x akcija kainuoja 100 eur, o įmonės y akcija kainuoja 50 eur, tai dar visai nereiškia, jog įmonė x yra geresnė / turtingesnė. Labai dažnai būna, jog įmonės per laiką daro tam tikrą vadinamą "split". Tarkime tu turėjai akciją, kurią pirkai už 100 eur, po kažkiek laiko akcija užaugo ir tu jau turi tą pačią vieną akciją, kuri kainuoja 1000 eur. Įmonė nusprendė, jog visiems investuotojams "iškeis" jų akcijas santykiu 1 už 10. Taigi tu turi dabar 10 akcijų po 100 eur, nebe vieną akciją už 1000 eur. Tavo portfelio vertė kaip matai nepakito. Taigi per laiką pvz Apple kompaniją tą atliko daugybė kartų ir tikėtina taip bus ir ateityje. Akcijos kaina mažai ką pasako apie įmonės vertę. Tam reikia daugiau parametrų, jog tinkamai įsivertinti.

Kaip atsiranda akcijos?

Akcijos paprastai atsiranda dviem pagrindiniais būdais:

  1. Įmonės steigimo metu: Kai steigiama nauja įmonė, jos savininkai nusprendžia, kiek akcijų išleisti ir kaip jas paskirstyti tarp savęs.
  2. Papildomo kapitalo pritraukimas: Kai įmonei reikia daugiau pinigų plėtrai, ji gali nuspręsti išleisti naujas akcijas. Tai vadinama akcijų emisija.

Įdomu tai, kad Lietuvoje akcijų emisija vyksta šiek tiek kitaip nei kai kuriose kitose šalyse. Pavyzdžiui, Lietuvoje viena paprastoji vardinė akcija suteikia vieną balsą. Tačiau siekiant pritraukti papildomo kapitalo ir kartu nepraleisti įmonės kontrolės, akcininkai gali išleisti privilegijuotųjų akcijų be balso teisės.

Kur galima įsigyti akcijų Lietuvoje?

Lietuvoje akcijas galima įsigyti keliais būdais:

  1. Nasdaq Vilnius birža: Tai pagrindinė vieta, kur prekiaujama didžiųjų Lietuvos įmonių akcijomis.
  2. Per finansų tarpininkus: Bankai ir specializuotos investavimo platformos leidžia pirkti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio įmonių akcijas. Viena populiariausių investavimo platformų yra Interactive Brokers.
  3. Tiesiogiai iš įmonės: Kai kurios mažesnės įmonės kartais parduoda savo akcijas tiesiogiai investuotojams. Akcijas galima įsigyti ir tiesiogiai iš esamų akcininkų.

Vertybiniai popieriai Lietuvoje

Įdomu tai, kad Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, akcijos dabar yra nematerialios. Tai reiškia, kad jūs negausite gražaus popierinio sertifikato, patvirtinančio jūsų nuosavybę. Vietoj to, visa informacija apie jūsų turimas akcijas yra saugoma elektroninėse sistemose.

Lietuvoje veikia dvi vertybinių popierių apskaitos sistemos:

  1. Lietuvos centrinis vertybinių popierių depozitoriumas tvarko bendrąsias vertybinių popierių sąskaitas.
  2. Bankai ir finansų maklerio įmonės tvarko asmenines vertybinių popierių sąskaitas.

Ši sistema padaro akcijų prekybą greitesnę, saugesnę ir pigesnę.

Kas yra akcininkai Lietuvoje?

Pagal naujausius duomenis, Lietuvoje investavimas į akcijas tampa vis populiaresnis:

  1. Institucijos: Didžiąją dalį akcijų Lietuvoje valdo institucijos - pensijų fondai, investicinės bendrovės ir bankai.
  2. Privatūs investuotojai: Nors jų dalis mažesnė, privačių investuotojų skaičius Lietuvoje auga. 2021 m. duomenimis, apie 0,5% Lietuvos gyventojų investuoja į akcijas. 2024 metų duomenys gali būti jau kitokie (ir manau geresni). Daugelis žmonių į akcijas investuoja netiesiogiai t.y. jeigu jūs turite antrą pensijų pakopą, tai jūs jau automatiškai investuojate į akcijas (arba tiksliau tai investuoja už jus).
  3. Užsienio investuotojai: Didelę dalį Lietuvos įmonių akcijų valdo užsienio investuotojai.

Kodėl žmonės investuoja į akcijas?

  • Ilgalaikis vertės augimas: Istoriškai akcijų rinka ilguoju laikotarpiu auga.
  • Dividendų pajamos: Kai kurios įmonės reguliariai moka dividendus. Juos gali sumažinti arba padidinti. Kai kurie tiesiog įpranta gyventi iš tų dividendų mokėjimo ir neparduodant akcijų gali kas metus gauti nuolatinių pajamų. Teisingai susidėliojus finansinį portfelį galima padaryti taip, jog dividendines pajamas gautumėte kiekvieną mėnesį.
  • Nuosavybės jausmas: Galimybė būti įmonės, kuria tikite, dalininku. Teisybės dėlei reiktų pripažinti, jog viskas vyksta internetu ir tas nuosavybės jausmas neturint net paprasto sertifikato apie investavimą į akcijas yra ganėtinai sąlyginis. Kita vertus Lietuvoje pradeda populiarėti būdas investuoti į franšizes ir tam tikra prasme tapimas įmonės ar bent jau franšizės dalininku. Tokiu atveju nuosavybės jausmas yra tikresnis, tačiau su tuo atsiranda visokių kitų niuansų.
  • Diversifikacija: Akcijos gali būti svarbi diversifikuoto investicijų portfelio dalis. Priklausomai nuo požiūrio ir rizikų tolerancijos, akcijos gali sudaryti ženklią portfelio dalį. Tačiau reikia nepamiršti, jog akcijų kritimas gali būti labai staigus ir tai atsilieps turimai visai finansinei daliai.
  • Kokia yra akcijų rizika?

  • Rinkos svyravimai: Akcijų kainos gali stipriai svyruoti. Tą pačią dieną akciją gali pakilti 10 - 50% ar net daugiau (priklausomai nuo naujienų), bet taip pat gali ir nukristi pvz 90% (jeigu išėjo informacija apie įmonės galimą bankrotą arba neteisingą informacijos pateikimą). Aš kadaise turėjau įmonės Luckin Coffee akcijų ir viskas atrodo, kad sekėsi gerai kol įmonės finansų direktorius nebuvo pripažintas klastojęs finansines ataskaitas. Kritimas buvo dramatiškas.
  • Įmonės rizika: Jei įmonei nesiseka, jos akcijų kaina gali kristi. Ir tai nebūtinai bus susiję tiesiogiai su įmone. Gali užtekti tiesiog naujų konkurentų atėjimo.
  • Emocinis spaudimas: Akcijų rinkos svyravimai gali būti emociškai sunkūs. Emocinis kapitalas yra mano nuomone viena svarbiausių dalių pradedant investuoti į akcijas. Mes nemokame tinkamai dirbti su savo emocijomis kai akcijai nesiseka ir dažnai būna, jog ieškome loginių paaiškinimų, kurių ne visada gali būti. Geriausiai investuoti kai dar neturi daug pinigų, nes taip lengviau išsiugdyti tam tikrą emocinį atsparumą.
  • Įdomūs faktai apie akcijas Lietuvoje

  • Pirmoji lietuviška įmonė, kurios akcijomis buvo prekiaujama biržoje, buvo "Lietuvos telekomas" (dabar - Telia Lietuva), pradėjusi prekybą 2000-05-26.
  • Lietuvoje akcininkų skaičius ženkliai išaugo po pirminio privatizavimo laikotarpio 1991 metais.
  • 2002 metais Lietuvos akcijų rinkos vertės pasiskirstymas buvo toks: privačios įmonės - 50,3%, privatūs asmenys - 22,6%, investicinės kompanijos - 13,9%, bankai - 7,4%, valstybinės įmonės - 3,1%, kiti - 2,7%.
  • JAV akcijų rinka

    Kalbant apie akcijas, negalima nepaminėti JAV akcijų rinkos, kuri yra didžiausia ir labiausiai išvystyta pasaulyje. Štai keletas svarbių faktų apie JAV akcijų rinką:

    1. Dydis: JAV akcijų rinka sudaro apie 40% pasaulio akcijų rinkos kapitalizacijos. Tai reiškia, kad beveik pusė visų pasaulio įmonių vertės yra JAV akcijų rinkoje.
    2. Pagrindinės biržos:
      • New York Stock Exchange (NYSE) - seniausia ir didžiausia akcijų birža pasaulyje.
      • NASDAQ - antra pagal dydį JAV birža, kurioje kotiruojasi daug technologijų įmonių.
    3. Indeksai:
      • S&P 500 - 500 didžiausių JAV įmonių indeksas.
      • Dow Jones Industrial Average (DJIA) - 30 didžiausių JAV įmonių indeksas.
      • NASDAQ Composite - visų NASDAQ biržoje kotiruojamų įmonių indeksas.
    4. Reguliavimas: JAV akcijų rinką reguliuoja Securities and Exchange Commission (SEC), kuri užtikrina skaidrumą ir investuotojų apsaugą.
    5. Investuotojų struktūra: JAV apie 55% namų ūkių tiesiogiai ar netiesiogiai (per pensijų fondus) investuoja į akcijas. Tai žymiai daugiau nei Lietuvoje.
    6. Likvidumas: JAV akcijų rinka pasižymi dideliu likvidumu, o tai reiškia, kad akcijas galima greitai ir lengvai pirkti bei parduoti.
    7. Technologijos: JAV rinka yra labai pažangi technologiškai, su aukšto dažnio prekyba ir algoritminėmis prekybos sistemomis.

    Kodėl Lietuvos investuotojai domisi JAV akcijų rinka?

    1. Diversifikacija: JAV rinka suteikia galimybę investuoti į pasaulinio lygio įmones ir taip diversifikuoti savo portfelį.
    2. Likvidumas: Didesnė rinka reiškia, kad akcijas galima lengviau pirkti ir parduoti.
    3. Įmonių įvairovė: JAV rinkoje galite rasti tokių gigantų kaip Apple, Google, Amazon akcijas.
    4. Istorinė grąža: JAV akcijų rinka istoriškai parodė stiprų ilgalaikį augimą.
    5. Informacijos prieinamumas: Apie JAV įmones lengva rasti daug informacijos anglų kalba.

    webflow particles.js